Каталог товарів
Каталог товарів
Авторизація
Агент 007™ » Огляди » Облік відвідувачів за допомогою інтелектуальних відеоспостереження камер Dahua: як це працює

Облік відвідувачів за допомогою інтелектуальних відеоспостереження камер Dahua: як це працює

Інколи люди хочуть знати, яка саме кількість гостей відвідала їх протягом дня, тижня, місяця. Немає сумніву, що при такому обліку у власному будинку не виникає будь-яких проблем – Ви ж, мабуть, знаєте всіх, хто буває у Вас. Проте, якщо мається на увазі магазин або офіс – все стає вже й не таким простим. Але ці дані можуть дуже багато розповісти про те, наскільки добре працює Ваш бізнес, чи є він затребуваним, чи знають про нього люди. Окрім того, за допомогою статистики відвідувань можна зробити висновки про коректність цінової політики, а також контролювати вплив акційних пропозицій і рекламної кампанії на кількість зацікавлений покупців і, загалом, на охоплення цільової аудиторії. Є безліч варіантів її застосування. Ми колись розповідали Вам про лічильники відвідувачів від компанії TKSystems, що надають можливість організувати зручний збір статистики входів і виходів за допомогою достатньо простих апаратних засобів. А от сьогодні ми б хотіли розказати Вам про те, як статистику відвідувань можна збирати за допомогою відеоспостереження і продемонструвати, як правильно вибрати, встановити і налаштувати камеру, що оснащена подібним функціоналом. Цікаво? Тоді пропонуємо почитати невелику статтю-інструкцію з використання функції підрахунку відвідувачів в інтелектуальному обладнанні Dahua Technology.

 

Особливості алгоритму підрахунку відвідувачів

Підрахунок відвідувачів – дуже специфічна функція. І, звісно, як і устаткування її використання є специфічне. Найкращі і найбільш коректні результати виходять при застосуванні для підрахунку відвідувачів спеціальних двооб'єктивних камер, що встановлюються на стелі і дивляться вертикально вниз, прямо на верхівку людей, що входять. На цьому ніби можна було б і зупинитися, але, звичайно, у кожній бочці меду є своя ложка дьогтю. Справа в тому, що, як і будь-яке спеціалізоване обладнання, такі камери відрізняються не лише високою точністю підрахунків, а й високою вартістю. І далеко не кожен власник магазину готовий викласти близько 600 доларів за точне знання того, скільки відвідувачів побувало в його магазині сьогодні. Ну хіба що його магазин торгує дорогою та ексклюзивною ювеліркою чи побутовою технікою преміального сегменту. Та й то - навіть у такому випадку він може порахувати, що овчинка не варто вичинки, і воліє застосувати якийсь інший спосіб підрахунку. Але не варто зневірятися. Як з'ясовується - функцією підрахунку відвідувачів оснащені і цілком звичайні на вигляд однооб'єктивні камери Dahua, починаючи з 5-ї серії. І на їх базі цілком можна організувати підрахунок відвідувачів, головне – дотримуватись правил установки і відповідним чином ці камери налаштувати. Про ці правила та правильну послідовність налаштування камери Dahua для системи підрахунку відвідувачів ми Вам зараз і розповімо.

 

Роль інтелектуальних IP-відеокамер у підрахунку користувачів: який варіант пристрою вибрати


Отже, як ми вже розказали вище – якщо Ви бажаєте досягти високої точності підрахунку кількості відвідувачів, Вам слід використовувати спеціальні камери відеоспостереження Dahua з двома об’єктивами, наприклад, DH-IPC-HDW8341XP-3D.

Якщо ж необхідності у 100% точності немає, проте є бажання трохи зекономити – можна скористатися камерами WizMind 5 серії або вище, що мають такий функціонал як облік відвідувачів. Наприклад, якнайкраще підходять для цього камери Fisheye моделі DH-IPC-EW5541P-AS або, в якості більш бюджетного рішення, купольні камери відеоспостереження Dahua DH-IPC-HDBW5241EP-Z5E – 2 мегапіксельні вариофокальні камери серії WizMind.

 

Цікавим моментом можна назвати те, що для використання функції обліку користувачів немає необхідності використовувати можливості реєстратора – вся робота виконується виключно камерою Dahua. На реєстраторі може бути інтерфейс, який надає можливість налаштовувати даний функціонал і отримувати статистику у зручній для читання формі протягом конкретного періоду. Він наявний у реєстраторах серії WizMind та WizSense, а також серії Pro. На реєстраторах серії Lite Ви зможете робити налаштування обліку відвідувачів лише безпосередньо у веб-інтерфейсі камери, а швидко отримувати статистику зможете лише у вигляді загальних цифр входу/виходу на екрані за весь період роботи камери Dahua, або, знову ж таки – у веб-інтерфейсі пристрою, що не дуже зручно, тому використовувати реєстратори Lite ми не рекомендуємо.


Як правильно встановити відеокамеру Dahua: універсальні правила і інструкція


Для алгоритму обліку відвідувачів правильність встановлення, а не лише налаштування камери Dahua, мають визначальний значення. В принципі, яку б камеру ви не використовували – правила встановлення будуть однаковими.

  1. Приміщення повинно мати якісне освітлення, однак необхідно уникати ситуації, коли камера встановлюється безпосередньо напроти входу і засвічується, наприклад, коли сонячне світло проникає крізь скляні двері. Принаймні мають чітко прослідковуватися контури голови і плечей людей у зоні виявлення.
  2. Бажано, щоб поток людей, що проходить, мав один напрям, а камера була направлена за його рухом.
  3. Уникайте ситуацій, коли половина зони моніторинга є пустою, а інша половина направлена на стіну і скло. Відображення на дзеркалах і склі є серйозною проблемою під час роботи алгоритму обліку.
  4. Наскільки це можливо – уникайте необхідності використовувати облік відвідувачів в умовах вулиці. Ефективність алгоритму різко знижується при мінливому освітленні. Також бажано, щоб фоном зони обліку не виступала стіна або підлога з картатим забарвленням, наприклад – майданчик, оздоблений різнокольоровою плиткою, стане не найкращим варіантом.
  5. Якщо ви використовуєте спеціалізовану бінокулярну камеру, зверніть увагу, що для неї є несприятливою зміна освітлення, підсвічування і прямого світла. Це пов’язано з тим, що бінокулярний поток стереозору розрахований на роботу із використанням зображення при природньому освітлені навколишнього середовища.

Ідеальний варіант встановлення для камери відеоспостереження Dahua DH-IPC-HDW8341XP-3D має приблизно такий вигляд:

Освітлення рівномірне, напрям потоку людей сфокусований, мінімальною вимогою для виявлення є 179 пікселів на голову та плечі, камера дивиться вертикально вниз, а напрям руху людини перпендикулярно встановленій лінії перетину. Сценарій встановлення, за умов якого видно лише плечі і голову людини (при знаходженні в центрі кадру) також є нормальним.

Дана картинка одержана з камери Dahua DH-IPC-HDW8341XP-3D, що була встановлена за всіма правилами. Як ми вже казали, ця камера потребує встановлення таким чином, щоб об’єктиви знаходились під нею. Спостереження зверху вниз. Фокусна відстань об’єктива складає 2,1 мм, висота встановлення складає 2,2-3,3 метри, рекомендована висота складає 2,75 метри, а максимальна ширина виявлення складає 4,7 метри.

Під час встановлення бінокулярних спеціалізований камер слід враховувати один нюанс. Ці камери не можна встановлювати з крайньої частини дверної коробки або над дверима. У цьому випадку частина зображення буде перекритою. Мінімальна відстань від краю дверей (перешкоди) має розраховуватися за такою формулою: x=h*tan(1/2 вертикального кута огляду камери).  

Як бачите, для того щоб досягти високої точності обліку кількості людей за допомогою спеціальної бінокулярної камери, доведеться докласти зусиль. Якщо ж Ви використовуєте більш простий варіант камери відеоспостереження DAhua, такої як, наприклад, DH-IPC-HDBW5241EP-Z5E, все стає набагато простішим.  Цій камері необов’язково дивитися вертикально зверху вниз. Інші правила встановлення для неї також залишаються актуальними.  Проте можливість використання іншого ракурсу дає змогу суміщати на одному пристрої декілька функцій, тобто камера Dahua може слідкувати за входом до магазину, наприклад, і паралельно підраховувати кількість відвідувачів. Точність обліку при цьому, можливо, дещо постраждає, проте, якщо для Вас це не критично, таке рішення буде більш зручним та економічним.

 

Налаштування системи через програмне забезпечення: приклад


Налаштування функціоналу обліку відвідувачів дуже проста. Ось як вона виглядає для камери DH-IPC-HDBW5241EP-Z5E. Для здійснювати її за допомогою відеореєстратора Dahua, тоді Вам необхідно вибрати пункт «AI» у головному меню реєстратора, а потім у меню «Параметри» вибрати розділ «SMART план».

У цьому розділі необхідно вибрати канал, на якому буде здіснюватися облік ( у нашому випадку – 12й), а потім включити для нього функцію обліку (остання піктограма). Потім необхідно перейти до розділу «Параметри» - «Облік користувачів» для налаштування камери.

Для початку в таблиці справа угорі створюємо правило «Облік відвідувачів» і даємо йому зрозуміле для нас ім’я. Потім за допомогою кнопок «Намалювати область» і «Правило», що знаходяться під зображенням з камери, Ви можете задати область, де буде здійснюватися облік, і лінію, при перетині якої він здійснюватиметься. З правої частини вікна знаходиться вже звичне для нас стандартне меню налаштування реєстратора на подію, що відбулась (у нашому випадку – фіксацію проходу відвідувача). Єдиною відмінністю, яка привертає до себе увагу, є незвичайні налаштування тривоги, пов’язані з такими показниками, як загальна кількість тих, хто увійшов, вийшов або залишився. Останній показник – це різниця між першими двома показниками. Якщо Ви використовуєте бінокулярну IP відеокамеру Dahua Technology, що дає Вам точні результати обліку – ці налаштування можна застосовувати, наприклад, для обмеження числа людей у приміщенні магазину (це є актуальних в умовах карантинних обмежень) або для контролю того, чи залишився хтось із покупців у приміщенні магазину після закінчення робочого дня. Тільки-но ви закінчите налаштування і збережете параметри, інтелектуальна камера розпочне підрахунок людей, які проходять, виводячи результати у вигляді загальних цифр на лінією перетину. Проте, як розумієте, використовувати спрощенні показники дещо незручно. Для того щоб отримати дані у зручному презентабельному вигляді, необхідно у пункті «AL» обрати розділ «ПОШУК AL» - «Підрахунок відвідувачів».

Саме у данному розділі Ви можете отримати дані про кількість тих, хто входив та виходив станом на конкретний день, місяць, рік у вигляді зручних для читання графіків, а також експортувати звіти у формі CSV або PNG файлів.

Налаштування функціоналу обліку відвідувачів за допомогою веб-інтерфейса безпосередньо камери практично не відрізняється від налаштування за допомогою меню відеореєстратора Dahua. По суті – міняється виключно зовнішній вигляд інтерфейсу. Аналогічно у меню налаштувань вмикаємо необхідний нам SMART план.

Потім аналогічно здійснюємо налаштування правил.

Якщо Ви використовуєте для підрахунку відвідувачів спеціалізовану бінокулярну інтелектуальну камеру типу DH-IPC-HDW8341XP-3D – зверніть увагу на один нюанс. Для забезпечення підвищенної точності обліку ці пристрої спеціальним чином калібруються (калібрування поверхні з лінією центральної осі).

Якщо автоматично розрахована висота наближена до фактичної висоти встановлення, а автоматично розрахований кут наближений до фактичного кута встановлення, калібрування вважається вдалим. Якщо автоматично розрахована висота і кут значно відрізнаються від фактичної висоти і встановленного кута, необхідно перекалібрувати поверхню.

Перевірити роботу нашої системи дуже просто. Увійдіть до інтерфейсу попереднього перегляду в веб-інтерфейсі камери Dahua, увімкніть  відображення правил AL, в нашому випадку – підрахунку кількості людей, а потім просто переміщуйтесь назад і вперед у межах діапазону виявлення інтелектуальної камери, щоб перевірити динаміку зміни статистики кількості людей.  

Якщо кількість входів і виходів чітко міняється залежно від Вашищ дій, тоді вітаємо! У Вас все вийшло, і Ваша IP відеокамера Dahua Technology тепер збирає статистику відвідувань, чого й ми прагнули.

Товар доданий в кошик
Перейти до оформлення