Каталог товарів
Каталог товарів
Авторизація
Агент 007™ » Огляди » Як надійно захистити квартиру: вибір найкращих замків у 2022 році

Як надійно захистити квартиру: вибір найкращих замків у 2022 році

Англійська приказка «Мій дім – моя фортеця», яку, принаймні, чула кожна людина, означає, що житло є недоторканною власністю, і жодна стороння особа не може без дозволу увійти до будинку. В ідеалі це й справді так! Проте статистика квартирних крадіжок, зокрема, в Україні, продовжує залишатися невтішною. Щорічно в нашій країні правоохоронними органами реєструється близько 15 000 випадків квартирних крадіжок. Вражаюча цифра чи не так? Проте не слід забувати, що це лише ОФІЦІЙНО зареєстровані випадки! Можливо, більша кількість випадків не входить до статистики через те, що квартирним крадіям дещо завадило зламати дверний замок квартири. А це можуть бути сусіди, що втрутилися зненацька, раптова поява господарів на сходах, проблеми із зламуванням структури замка тощо. Сьогодні спробуємо розказати те, що буде важливим для кожного власника квартири у першу чергу: як на практиці захистити своє житло від квартирних злодіїв.


Що слід знати про квартирні крадіжки та їхніх виконавців


Неправильним було б припущення, що квартирні крадії – це відверто нерозумні люди. Зовсім навпаки! Переважна більшість таких злочинців відмінно знає, який строк покарання гарантований у випадку, якщо не пощастить бути затриманим представниками правоохоронних органів. Тому найрозповсюдженіший вид правопорушення, що здійснюється з метою заволодіння чужим майном – крадіжка. Вона класифікується як таємне викрадення майна без спроб завдання шкоди життю і здоров’ю власника квартири, і членам його родини. Квартирному крадію варто лише дочекатися, щоб вдома нікого не було. Після можна починати зламувати замки, проникати помешкання й шукати цінні речі. Покарання – позбавлення волі на строк від до 3 до 6 років.

Якщо квартирна крадіжка представляє собою відкриту спробу заволодіння майном з або без застосування насилля, тоді мова буде іти про грабіж або розбій. Строк позбавлення волі за здійснення таких злочинів більш суттєвий та досягає 12 років. А якщо при спробах заволодіння майном власника квартири (членів його сім’ї) було вбито або ж ця особа була травмована, квартирний крадій може розраховувати на довічне ув’язнення.

Хто ж здатен зазіхнути на наші матеріальні цінності, що знаходяться за дверима помешкання? Тут вже все залежить від низки факторів! Якщо ви зберігаєте вдома велику суму грошей, скажімо, від 10 000 доларів США, і хоча б одна людина з вашого оточення знає про це, висока ймовірність, що у разі вашої відсутності до вас завітають професійні крадії. Додатково їхній інтерес може бути викликаний дорогими та презентабельними вхідними дверима, модним сучасним замком, що має досить примітний дизайн, а також іншими нюансами, на які б ви ніколи навіть не звернули увагу.

Якщо ваша квартира нічим особливим не вирізняється, це ще не означає, що до вас не прийдуть крадії. Проте це будуть звичайні «гастролери», які працюють спільно у невеликих групах. Зазвичай вони пробують зламувати будь-які прості замки, до того ж роблять це із застосуванням підручних засобів. Масові спроби зламування квартирних дверей завжди призводять до того, що принаймні одна стане успішною. Адже для того, щоб зламати замок і винести з квартири будь-які цінні речі (гроші, негабаритну техніку, коштовності), достатньо щонайбільше 20 хвилин!

Оскільки ми вже порушили тему безпосередньо зламу замкових конструкцій, розглянемо, які методи практикуються:

  • Інтелектуальні, без пошкодження складових замка: застосовуються відмички та самокомпресійні ключі;
  • Вандальні, що передбачають пошкодження або повне знищення замкової конструкції й дверного полотна: злодії застосовують фізичну силу, застосовуючи ломи, болгарки, кувалди.

Серед усього інструментарію, що застосовується крадіями, не можна не виділити відмичку Хоббса. Це універсальний інструмент, використання якого дозволяє відкрити до 80% сувальдних замків з ключем-метеликом.

Що стосується часу, який необхідний для злому замка, тут все залежить від конструкції пристрою та характеристик дверного полотна. Недорогий замок з масмаркету може бути зламаний всього протягом 2-5 хвилин. Масивні двері з замками, що характеризуються складною конструкцією і багатоступеневим захистом від злому, потребують більших затрат часу і сил. Проте, якщо хазяїна більше, ніж протягом однієї години немає вдома, професійний крадій дуже швидко впорається зі своєю роботою. Нажаль, в Україні до 5% квартир оснащені професійними дорогими замками і дверима. Висновок такий: просте дверне полотно з дешевим замком практично ніяк не захищає вашу квартиру від крадіїв!

Що слід знати про квартирні крадіжки:

  1. Квартирні злодії найбільш активні у першій половині дня, а саме з 10.00 до 14.00, коли люди йдуть на роботу чи навчання.
  2. Що стосується сезонності, квартирні крадіжки найчастіше фіксуються влітку, коли люди масово від’їжджають у відпустки.
  3. Більшість квартирних крадіжок здійснюється за наведенням. Для того, щоб миттєво опинитися у групі ризику, розкажіть принаймні одній людині про великі покупки, що планується, коштовних придбаннях, великій сумі грошей, що зберігається у вас вдома.
  4. Інформація про те, що знаходиться у вашій квартирі розповсюдиться на подив швидко і обов’язково дійде до тих, хто має намір заволодіти вашими матеріальними цінностями.
  5. Найпростіше здійснити масові квартирні крадіжки у новобудовах. Зазвичай готові квартири здаються інвесторам з вже встановленими дверима та замками. Нажаль, це зазвичай базові недорогі дверні полотна і замки, з якими зможе впоратись навіть крадій-новачок.

Як захистити своє житло: вибираємо дверне полотно і замок


Про гроші і речі, які знаходяться у вашій квартирі, повинні знати лише найближчі люди, які проживають разом з вами. Намагайтесь не розповсюджуватися про заощадження, а також про великі покупки, які вже здійснили але лише поки запланували! Звичайно, це не найефективніші методи захисту житла від крадіїв, проте ймовірність квартирної крадіжки нерозповсюдження інформації все ж таки може знизити.

А тепер перейдемо до найголовнішого – вибору дверей і замків для захисту квартири. Саме від їхньої якості залежить 90% захисту житла. Одразу ж назвемо малонадійні замки, які, тим не менш, часто можна побачити встановленими на вхідних дверей квартир. Це механічні замки з простими циліндрами без додаткового захисту, а також моделі з личинкою, що сумісна з плоским ключем або ключем-метеликом. Якщо ви вибрали такі рішення для захисту квартири, від крадіїв не врятує навіть модне дверне полотно. Річ у тім, що і двері, і замок одночасно повинні відповідати високим стандартам якості.

У першу чергу розглянемо, якими характеристиками мають володіти надійні вхідні двері. По-перше, це виключно броньоване металеве, а не дерев’яне полотно. До того, що товщі двері, тим надійнішими є двері.

Інші характеристики:

  1. Зовнішній метал товщиною не менш, ніж 2 мм.
  2. Додаткове посилення замкового карману металевими листами, зокрема, в області замків.
  3. Захист ригелів металевим коробом зі стінками товщиною від 2 мм і більше.
  4. Як мінімум 2-4 антизрізи, які перешкоджатимуть зрізанню петель дверей.
  5. Встановлення дверей у металевий короб.

Дизайн дверей цікавить багатьох покупців і часто стає одним із вирішальних критеріїв під час вибору дверного полотна. Проте, гарні сталеві двері – це не те саме, що надійні, захищені від зламу.

Отже, з дверима визначились, а тепер почнемо вибирати замок. Одразу є відмовтесь від ідеї використання базового замка, яким вже укомплектовані ваші двері. Пристрій необхідно купувати окремо, приділяючи увагу його характеристикам. Про це поговорим більш детально.



Який замок вибрати


Весь наявний асортимент розділимо на дві великі категорії:

  1. Механічні.
  2. Електрозамки.

Механічні замки найчастіше встеновлюють на захисні двері в нашій країні. І цю категорію включені циліндрові та сувальдні замки. Обидва різновиди цілком сумісні з броньованими дверями. До циліндрових замків додатково купують змінний циліндр. Зверніть увагу, що цей елемент встановлюють під врізною бронекладкою, яку купують окремо.

Серед брендів, які користуються довірою у сегменті механічних замків, виділимо:

  • ISEO;
  • Cisa;
  • MOTTURA;
  • Барьер Премьер тощо.

Електрозамки гідні особливої уваги. Саме вони характеризуються високим ступенем стійкості до зламу. Серед популярних різновидів електрозамків виділяють електромагнітні, електроригельні, електромеханічні і смарт-замки з дистанційним управлінням. До лідируючих виробників таких пристроїв відносять IronLogic, U-Tex, Hongtai, Cisa, SmartLock, Vizit, Vians тощо. Інноваційні інтелектуальні замки з функцією біометричної ідентифікації представлені в асортименті ZKTeco.

Для квартирних бронедверей електромагнітні і електромеханічні замки підходять лише у якості додатковий, а не основних. Причина – залежність більшості моделей таких пристроїв від електроживлення. Якщо хоча б на декілька секунд електроживлення відключається, це матиме катастрофічні наслідки – ваш замок миттєво відкриється, і хто завгодно зможе потрапити до вашого помешкання! Проте такого недоліку немає у смарт—замків, що працюють від стандартних пальчикових батарейок типу ААА. На цьому переваги таких пристроїв не закінчуються:

  1. Розумні замки, наприклад, ZKTeco TL300Z, Dahua DH-ASL2101K-R, U-Tex SL-7737, сумісні з надійними броньованими дверями характеризуються простою установкою у дверне полотно.
  2. У якості ключів виступають віртуальні індивідуальні ідентифікатори, що можна згенерувати у додатку, встановленому на смартфон. Також для отримання доступу використовуються Mifareкартки, цифрові паролі, відбитки пальців. Точний перелік способів ідентифікації залежить від моделі замка. У будь-якому випадку, квартирні злодії ніяк не зможуть отримати доступ до приміщення, оскільки на відміну від механічних замків, смарт пристрої неможливо зламати відмичками і іншим інвентарем квартирних крадіїв.
  3. Користувач контролює стан замка у застосунку, з яким синхронізований розумний замок. Відстежуйте у додатку поточний заряд пристрою, створюйте віртуальні ключі, оперативно дізнавайтесь про невдалі спроби відкрити замок сторонніми особами. Це просто і зручно!

Незважаючи на очевидні переваги смарт-замків, на 100% захист квартири від злодіїв, нажаль, розраховувати не слід. Оптимально поєднувати такі пристрої з циліндровими або сувальдними замками. Також не забуваємо про те, що навіть найдорожчий, міцний та довговічний замок виявиться неефективним, якщо ви встановили його на двері, що виготовлені з дерева або тонкого металу. Оптимальний вибір – броньовані двері + механічний замок + електрозамок.



Отже, що допоможе надійно захиститися від квартирних крадіжок? Найпростіше, що можна зробити: ретельно продумуйте, якою саме інформацією ви ділитеся з приятелями, сусідами, знайомими. З відповідальністю підходьте до купівлі вхідних дверей. Уважно вивчайте характеристики запропонованих у продажу замків і не намагайтесь зекономити декілька сотень гривень. Організуйте захист квартири таким чином, що він включав щонайменше 2 замка різних типів. Сподіваємось, що стаття виявилась корисною для вас, і ви зможете зробити все для захисту вашого житла від квартирних крадїів!


Хочете знати актуальні новини зі світу технологій для безпеки? ПІДПИСУЙТЕСЬ на наші TELEGRAM та YOUTUBE КАНАЛИ!

Увага! Використання матеріалів можливе лише при наявності посилання на наш блог.


 

 

 

 

Товар доданий в кошик
Перейти до оформлення