Каталог товарів
Каталог товарів
Авторизація
Агент 007™ » Огляди » Налаштування розпізнавання облич на обладнанні Dahua – покрокове керівництво для користувача

Налаштування розпізнавання облич на обладнанні Dahua – покрокове керівництво для користувача

Ми часто розповідаємо Вам про різноманітні біометричні пристрої, термінали та інші гаджети, принцип роботи яких заснований на алгоритмах розпізнавання облич. Проте камери і реєстратори Dahua також володіють таким функціоналом і сьогодні ми з Вами розберемося, як правильно встановлювати камеру, яку Ви плануєте використовувати для розпізнавання облич і як правильно налаштувати обладнання, щоб все працювало саме так, як заплановано. Адже, як відомо, інколи замість того, щоб, наприклад, організовувати систему контролю доступу до офісу на базі додаткових біометричних пристроїв, наприклад, терміналів розпізнавання облич Dahua – набагато простіше використовувати можливості вже встановленої і працюючої системи відеоспостереження. Адже Ви все одно встановите камеру перед входом, щоб фіксувати, хто саме до Вас приходив. Тоді давайте використаємо одержане відео для того, щоб двері до офісу відкривались перед співробітниками автоматично. Цікава задача, чи не так? Давайте її вирішимо. Розглянемо тонкощі організації системи відеоспостереження з функцією розпізнавання облич на основі Dahua Technology.


Яку техніку Dahua використовувати для автоматичного надання доступу на основі відеофіксації


В першу чергу розглянемо, яке обладнання можна використовувати для вирішення нашої задачі. В цілому – даний функціонал реалізований як на аналоговому обладнані від Dahua (XVR и HDCVI камери), так і на цифровому (NVR и IP камери). І в тому, і в іншому випадку розпізнавання облич забезпечується зв’язкою «камера-відеореєстратор». У випадку використання аналогового обладнання – вся складність задачі з розпізнання облич покладається на відеореєстратор. Тому слід переконатись, що він має «на борту» інтелект загалом і, зокрема, функціонал розпізнавання облич. З IP обладнанням все дещо складніше. Тут існує декілька варіантів формування системи відеофіксації з функцією розпізнавання облич, які нам підійдуть. Як правило – що більш «крутий» реєстратор використовується, тим менш вартісною і оснащеною може бути камера.


Особливості вибору відеореєстратора


Перший пункт інструкції для Dahua – вибір технічного оснащення. У загальних рисах алгоритм підбору обладнання виглядає так:

  1. Відеореєстратори серії WizMind і WizSense можуть використовувати для розпізнавання облич абсолютно різні камери (навіть визивні панелі домофонів), оскільки вся аналітика виконується на борту реєстратора. У випадку використання камери 4 серії і старше, що оснащенні можливостями Face Detection – можна задіяти більшу кількість каналів, у випадку застосування камер 1-3 серії – меншу.
  2. Відеореєстратори серії Pro мають на борту інтерфейс налаштування функції розпізнавання облич, але не мають можливості розпізнавання. У разі вибору подібного реєстратора – необхідно використовувати камеру 7 серії, оснащену функцією «Faсе Recognition». В цьому випадку вся аналітика буде виконуватися у камері, реєстратор лише виступатиме у ролі пристрою для її налаштування. І навіть двері камера 7 серії може відкривати самостійно, оскільки на ній виходи, що налаштовуються.
  3. Відеореєстратори серії Lite – нам не підійдуть, бо в них відсутня як аналітика, так і інтерфейс для її налаштування.

Окрім того, зверніть увагу, що у першому випадку для того, щоб мати можливість відкривати двері, реєстратор повинен мати на борту виходи, які будуть підключені до замка.

Ми розглядатимемо варіант будування і налаштування системи на базі IP обладнання. Використовувати ми будемо відеореєстратор серії WizMind моделі DHI-NVR5216-8P-I і просту, досить розповсюджену камеру моделі IPC-HFW2431S-S-S2 від Dahua Technology. Тобто, у нас як раз перший випадок із тих, що разглядаються. Чому так? Подібні зв’язки, тобто дорогий і багатий функціонально реєстратор і прості IP-камери, як правило, найбільш часто зустрічаються при побудові систем відеоспостереження вищого домашнього і нижчого/середнього корпоративного сегменту. Тобто, це, по суті, масовий варіант. Так, у нас, безперечно, реєстратор із топової категорії, але можна використовувати і більш просту модель серії WizSense – принципової різниці у процедурі налаштування не буде.


Правила вибору місць встановлення відеокамер від Dahua з розпізнаванням облич


Зрозуміло, що перш ніж налаштовувати обладнання, його необхідно встановити. І це дуже важливо зробити правильно. Правильний вибір місця встановлення камери і дотримання правил встановлення – мають вирішальний вплив у подальшому на простоту налаштування і точність спрацьовування алгоритму розпізнавання облич. Тому при встановленні камери зверніть увагу на наступні варіанти:

  1. Приміщення повинно якісно освітлюватися (освітлення ≥ 100 люкс), проте необхідно уникати ситуації, коли камера встановлюється безпосередньо напроти входу і засвічується, наприклад, коли світло сонця проникає скрізь скляні двері.
  2. Бажано, щоб рухомий натовп людей в одному напрямі і обличчя людей фіксувалися камерою анфас. Уникайте ситуацій наявності хаотичних переміщені людей у зоні огляду й фіксації облич у профіль.
  3. Важливо дотримуватись оптимальної висоти встановлення камери й оптимальну дистанцію розпізнавання.
  4. Наскільки це можливо – уникайте необхідності використовувати Dahua з розпізнаванням облич в умовах вулиці. Це сприймається не дуже оптимістично, проте, нажаль, ефективність алгоритму різко знижується при освітленні, що змінюється. Якщо все ж таки роботи в умовах вулиці не вдається уникнути, намагайтесь вибрати для камери орієнтацію у напрямі північ-південь і уникайте сильного засвічення фону і прямих сонячних променів, що потрапляють до об’єктиву. Також бажано, щоб фоном зони розпізнавання облич не виступала строката стіна чи підлога, наприклад, майданчик, який оздоблено різнокольоровою плиткою – це не найкращий варіант.

Як ми вже вияснили вище, висота встановлення камери і дотримання оптимальної відстані розпізнавання – це важливі фактори. Які ж ці оптимальні значення? Отже, висота встановлення камер має складати приблизно 2,5-3 метри, оптимальна відстань розпізнавання складає від 3 до 10 метрів, ширина зони розпізнавання облич – приблизно 3х метрів (залежно від моделі камери). Для максимально якісного розпізнавання облич горизонтальний кут між напрямом обличчя, що розпізнається, і оптичною віссю об’єктиву камери не має перевищувати 10 градусів.


Налаштування розпізнавання облич на обладнанні Dahua: інструкція


З розміщенням камери ми з Вами наче розібрались. Давайте перейдемо до налаштування розпізнавання облич на обладнанні Dahua. У зв’язку з тим, що практично вся робота з розпізнавання облич у нашому випадку забезпечується силами відеореєстратора, налаштування камери зводяться виключно до перевірки того, чи відповідає зображення з неї необхідним критеріям. Окрім зазначеного вище необхідно переконатися, що зона розпізнавання облич знаходиться приблизно посередині зображення, і обличчя зліва, справа, а також від лоба до підборіддя має розміри не менш, ніж 150х150 пікселів.

Отже, все відмінно, і зображення нас влаштовує. Переходимо до найцікавішого – налаштуванню Dahua для розпізнавання облич. Настала черга відеореєстратора. Для деякого спрощення припустимо, що наша камера вже прописана у реєстраторі.

Найперше, що ми повинні зробити для налаштування функції розпізнавання облич – зайти до веб-інтерфейсу програми Dahua для ПК нашого відеореєстратора і включити на необхідному каналі функцію «Детекція облич». Для цього у головному екрані інтерфейсу реєстратору виберемо пункт «AI» і там у розділі «Параметры» знайдемо рядок «Детекция лиц».

  1. Оберемо канал, що вас цікавить (у нашому випадку – камера знаходиться на 6му каналі).
  2. Активуємо на каналі детекцію облич, поставивши галочку у чекбокс.
  3. Вкажемо параметри цільового фільтру, задавши максимальний і мінімальний розмір обличчя.
  4. Налаштуємо решту параметрів. В принципі – можна залишити все за замовчуванням, на якість це не вплине.
  5. Підтвердимо і збережемо налаштування, натиснувши «ОК».

Тепер необхідно створити на реєстраторі бібліотеку осіб, з якої він працюватиме. Для цього у пункті «AI» перейдемо до розділу «База данных» і знайдемо рядок «Конфигурация базы данных».

  1. Знизу натиснемо кнопку «Добавить».
  2. Задамо ім’я нашої бази, у нашому випадку «base».
  3. Підвердимо і збережемо налаштування, натиснувши «ОК».

Тепер у списку баз осіб з’явилась наша база. Проте наразі вона пуста, в ній немає людей, а реєстратору немає с чим працювати. Давайте налаштуємо і заповнимо її. Натисність значок «!» у правій частині рядка нашої бази.

У результаті ми потрапимо до меню самої бази і можемо, нарешті, заповнити її. Це можна зробити декількома способами, проте з інтерфейсу реєстратора доступно 2: поодинокий і груповий. Для використання першого способу необхідно зробити наступне.

 

  1. Натискаємо кнопку «Реєстрація».
  2. Підтягуємо фотографію користувача і заповнюємо його особисті дані. Потім зберігаємо карточку користувача.

При використанні групового способу процедура реєстрації дещо відрізняється. Цей спосіб використовується за необхідності реєстрації великої кількості користувачів і, при деякому звиканні до нього, достатньо швидкий і зручний. Секрет полягає у тому, що немає необхідності у заповненні картки на кожного користувача – всі дані беруться з назви фото, що завантажується. Звичайно, ці фото з правильними назвами слід заздалегідь підготувати, проте це вже робота відділу кадрів, наприклад

  1. Натискаємо кнопку «Групповая регистрация».
  2. Завантажуємо спеціально підготовлені фотографії користувачів з заздалегідь заданими іменами, що містять дані користувачів. Для правильного формування цих даних використовуємо підказку по формуванню імені фотографії користувача.

Після завантаження зображень система автоматично створює на їхній базі моделей облич (доведеться трохи зачекати).

Тепер нарешті ми можемо перейти до пункту «AI» і там у розділі «Параметры» знайти рядок «Распознание лиц». Саме тут включається і налаштовується механізм розпізнавання і задаються параметри співставлення облич, які одержуються з камер з нашою базою даних.

  1. Виберемо канал відео, з якого ми будемо отримувати відзняті обличчя (як Ви пам’ятаєте – у нашому випадку це 6й канал).
  2. Включаємо функцію розпізнавання облич на цьому каналі, поставивши галочку в чекбоксі.
  3. Натискаємо «+», щоб додати базу осіб, з якої відеореєстратор буде співставляти отримані з камери дані.
  4. У меню, що відкривається, вибираємо нашу базу даних, поставивши галочку в чекбокс у лівій частині рядка.
  5. Підтверджуємо наш вибір, натиснувши кнопку «ОК».

Тепер налаштуємо нашу базу даних у програмі Dahua для ПК, задавши рівень співпадіння облич і дій, які будуть виконуватись, якщо система впізнає знайоме їй обличчя.

  1. Двічі натискаємо на значенні у стовпчику «Сходство», щоб налаштувати мінімальний поріг схожості обличчя у кадрі з обличчям у базі для спрацьовування системи. У нашому випадку ця межа складає 80%.
  2. Натискаємо значок «Шестеренка» у стовпці «Параматры», щоб відкрити вікно налаштувань реакцій системи на розпізнане обличчя.
  3. У вікні, що відкрилося, додатку Dahua ми можемо задати дії системи у випадку, якщо камера виявила обличчя, що знаходиться у базі облич, що використовується. За замовчуванням – відеореєстратор просто запускає запис події по каналу. Проте ми можемо налаштувати різноманітні реакції, у тому числі і спрацьовування виходів реєстратора, до яких можна підключити різноманітні виконавчі пристрої, у тому числі і контролер замка вхідних дверей. Таким чином ми вирішуємо попередньо поставлену перед собою задачу організації проходу – розпізнавши знайоме обличчя система автоматично відкриє цій людині вхідні двері.
  4. Виконавши всі необхідні нам маніпуляції – зберігаємо налаштування, натиснувши кнопку «ОК», вікно налаштувань автоматично закриється.
  5. Підтверджуємо використання саме цієї бази даних для розпізнавання реєстратором облич на поточному каналі, поставивши галочку у чекбокс в лівій частині рядка.
  6. Зберігаємо налаштування і запускаємо процес розпізнавання облич на каналі, натиснувши кнопку «ОК» у нижній правій частині інтерфейсу.

Отже, ми завершили налаштування розпізнавання облич у додатку Dahua, воно вже працює і, якщо ми налаштували реакцію виходів реєстратора на розпізнане обличчя і підключили до них замок – навіть відчинить нам двері офісу. Проте, про всяк випадок, давайте перевіримо працездатність нашого витвору. Для цього декілька разів потрапимо у поле зору нашої камери, а потім перейдемо до пункту «AI» інтерфейсу реєстратору. Там у розділі «Поиск AI» виберемо рядок «Распознавание лиц», на відкритій сторінці відкриємо вкладку «Поиск по атрибутам».

Виберемо наш канал, на якому виконується розпізнавання облич, (6й, якщо Ви забули), нашу поточну дату і натиснемо кнопку «Поиск».

Якщо всі налаштування функції розпізнавання облич виконані правильно – система виведе на екран всі випадки розпізнавання облич за заданий період. З правої сторони екрану ми можемо переглянути запис, пов’язаний з кожною конкретною подією розпізнавання.

Власне – на цьому все. Тепер Ви знаєте, як виконати налаштування функції розпізнавання облич і використовувати ще одну корисну інтелектуальну функцію Вашого обладнання. На її базі можна організовувати масу цікавого, починаючи з автоматизації будь-яких дій, наприклад, того ж відкриття дверей, до «раннього попередження» Вашого персоналу про прихід постійних покупців до Вашого магазину. Тут вже все залежить від Вашої фантазії. А ми продовжимо розказувати вам про можливості обладнання Dahua, оснащеного інтелектуальними функціями, і про тонкощі налаштування цих функцій. Отже слідкуйте за нашими анонсами. До зустрічі наступного разу!


Хочете знати актуальні новини зі світу технологій для безпеки? ПІДПИСУЙТЕСЬ на наші TELEGRAM та YOUTUBE КАНАЛИ!


Увага! Використання матеріалів можливе лише при наявності посилання на наш блог.


 

 

Товар доданий в кошик
Перейти до оформлення