Каталог товарів
Каталог товарів
Авторизація
Агент 007™ » Огляди » BAS-IP – аристократична домофонія із британським акцентом

BAS-IP – аристократична домофонія із британським акцентом

У наш час домофони вже стали звичними для всіх пристроями, що посіли своє місце на стражі вхідних дверей як приватних будинків, так і офісів, а також цілих багатоквартирних житлових комплексів. Розпочавши свій шлях від найпростіших переговорних пристроїв, що забезпечують виключно аудіозв’язок із відвідувачем і лише небагатьом відрізняються від звичайних дзвінків, домофони стрімко еволюціонували, у кінцевому підсумку, перетворились на високотехнологічні багатофункціональні пристрої, що можуть не тільки показати того, хто постукав у двері, але і виступити у ролі просунутої СКУД, інколи навіть оснащеною біометрією. Нормальним явищем стала наявність у даних системах можливості інтеграції з SIP телефонією і функції переадресації виклику, що надходить на додаток, встановлений у смартфоні, що надало можливість користувачам спілкуватися зі своїми гостями, знаходячись у будь-якій точці земної кулі, за умови наявності у них підключення до мережі Інтернет. І от раз з такою, досить «просунутої» і «багатофункціональної системою IP домофонії ми б і хотіли Вас сьогодні познайомити. При цьому дуже характерною її рисою, окрім технологічної оснащеності, є висока якість виконання всіх елементів і дуже специфічний, аристократичний дизайн. Заінтриговані? Тоді читайте нашу статтю, буде цікаво.


BAS-IP: про компанію та її продукцію


Як Ви, мабуть, вже здогадалися із назви статті – знайомитися сьогодні ми будемо з IP домофонією від британського бренду BAS-IP. Міжнародна компанія BAS-IP ltd. з 2008 року займається розробками домофонних систем, побудований з урахуванням технологій IP відеоспостереження і IP телефонії. До речі, а чи знали Ви, що домофонія у Британії існувала ще у вікторіанську епоху (19 століття)? Правда мала вона незвичний для нас вигляд, яввляючи собою систему труб, що тягнулися від одного кінця будинку до іншого. Звук розповсюджувався на сотні метрів, відбиваючись від стін труби, з мінімальними втратами, що дозволяло передавати повідомлення на досить великі відстані, і, наприклад, викликати служницю, не навантажуючи при цьому голосові зв’язки. При цьому, зважаючи на високу вартість таких систем, їхні «визивні панелі» і «аудіотрубки» відрізнялись використанням недешевих матеріалів. Мати у своєму маєтку таку систему було престижно і дорого. Звичайно, сучасні домофонні системи вже не мають нічого спільного зі своїми пращурами. Проте британські традиції робити свої пристрої такими, щоб хазяїн гордо міг продемонструвати їх гостям – очевидно не змінились. І от якраз ця риса кардинально відрізняє обладнання бренду BAS-IP від аналогів, представлених на ринку. З першого погляду видно, що компанія BAS-IP приділяє особливу увагу дизайну пристроїв і користувацького інтерфейсу, а також простому і доступному функціоналу і це дуже привертає до себе увагу. Отже, давайте про все по черзі.

Особливості IP-домофонів BAS-IP


Перш за все давайте відповімо на запитання: а чому, власне, IP домофонія? Адже звичайна аналогова теж не здає позиції, і дуже велика кількість домогосподарств в Україні до сьогодні встановлює і використовує саме аналогові домофонні системи. Якщо постаратися відповісти на дане питання одним словом, то цим самими словом стане «функціональність». Системи IP домофонії працюють на базі стеку протоколів TCP/IP, а це означає, що домофони BAS-IP можуть працювати на основі вже існуючої локальної мережі будинку, офісного центру або котеджного містечка, не вимагаючи додаткового прокладення кабелів. І це надає велику кількість можливостей, що є недоступними для аналогових пристроїв. Або ж доступні з великими витратами. Зокрема, стає можливою інтеграція домофонної системи з відеоспостереженням і СКУД, а також надається доступ до систем SIP-телефонії. Додатково користувачі можуть використовувати таких корисний функціонал BAS-IP домофону, як переадресація викликів на мобільні пристрої і віддалене управління домашньою автоматикою і елементами «Розумного дому». Монітор домофону, в аналоговій системі виконуючий виключно функції зв’язку з визивною панеллю, в IP-домофонії BAS-IP перетворюється на повноцінний центр управління домом, за рахунок чого Ви можете не лише контролювати не лише освітлення, кондиціонування, відкривання/закривання ролет і штор. Готуючись вийти з дому – Ви можете викликати на свій поверх ліфт. А до цього – за допомогою вбудованого застосунку з картою спланувати маршрут, яким їхатимете на роботу, відвідати сайт сусідньої продуктової крамниці і замовити інгредієнти для улюбленої страви до вечері, кількість яких у процесі замовлення можна уточнити, переглянувши рецепт страви на сайті з рецептами. Ну і, виходячи до ліфту, що прибув на поверх, і закриваючи за собою двері, поставити на власну квартиру охорону за допомогою того ж домофону… Це звучить як сценарій якогось фантастичного фільму, у якому показується життя у далекому майбутньому. А от і ні – увесь перерахований функціонал вже присутній в IP моніторах BAS-IP. Саме тут і тепер. А як ви поставитесь до того, що визивна панель на вході в житловий будинок або офісне приміщення не лише розпізнає ваше обличчя, якщо ви зареєстровані у ній, і пропустить вас у приміщення,  але й також проінформує Вас про останні новини від адміністрації, надасть коротку інформацію про погоду, передасть персоніфіковані повідомлення? А якщо ви гість – не тільки надасть вам змогу поспілкуватися з абонентом, що цікавить, який впустить вас до приміщення, але й на великому екрані покаже карту проходу до квартири, магазину, офісного приміщення, які вас цікавлять. І це теж не фантастика, а реальний функціонал обладнання від BAS-IP.


Дивіться також відеоогляд IP-відеодомофонія BAS-IP на нашому Youtube-каналі


Переваги відеодомофонів BAS-IP


Стильний дизайн


Оснащення і функціональність – це чудово, проте з даним аспектом домофонії BAS-IP користувачі, як правило, знайомляться у повній мірі вже після встановлення на законне місце, а також після налаштування IP домофону. А от перше, на що звертають увагу покупці під час вибору домофонної системи – це зовнішній вигляд і дизайн, а також якість виконання. І, слід визнати, що і цієї точки зору обладнання BAS-IP виглядає цілком гідно. До того ж, немає значення, яку саме модель монітору чи визивної панелі ми візьмемо до рук. Від одноабонентських визивних панелей домофонів BAS-IP і бюджетних моніторів до багатоабонентських визивних, оснащених розпізнаванням облич, і моніторів класу «преміум» з діагоналлю екрану 10 дюймів, з величезним функціоналом – всі пристрої несуть у собі відтінок елітарності та аристократичності, з легким натяком на британську церемонність. І, в якості вишеньки на торті, - трохи Hi-Tech, щоб розбавити картину і дати зрозуміти, що це все ж таки високотехнологічне і сучасне обладнання. Класичний «кутастий» дизайн, відсутність дешевого пластику і використання конструктивних елементів із металу і скла справляє враження якісно виконаного продукту. Особливо це проявляється у дизайні визивної панелі і моніторів преміум сегменту. До речі, радує наявність асортименту різноманітних кольорів корпусу, що дозволяє гармонійно вписати обладнання BAS-IP у будь-який інтер’єр. Але, ні, жодних яскравих кольорів, виключно шляхетне золото, срібло, чорний метал. Яскраві екрани з чітким кольоровим зображенням позитивно доповнять загальні враження. Також радує, що дизайнери намагалися уникнути популярної у наші аси тенденції до «біологічних», тобто заокруглених форм, зупинившись на класичному принципі «квадратиш, практиш, гуд». Від даного правила відступає лише виконане у єдиному стилі оригінальне оформлення кнопок виклику на одноабонентських панелях і обрамлення камер усіх визивних панелей, що містить у собі світлодіодну підсвітку. На перший погляд воно здається дещо недоречним, проте, подивившись уважніше, розумієш, що у даному випадку  відбувається гра на контрасті, що привертає увагу на елементи управління і камеру визивної панелі, а також така, що робить обладнання BAS-IP більш впізнаваним.

Функції і можливості


Цікаво, що в обладнанні BAS-IP використовується низка просунутих і оригінальних рішень, які нечасто застосовуються іншими користувачами. Наявним у функціоналі багатоабонентської визивної панелі розпізнаванням облич із захистом від хитромудрих спроб користувачів надати фото на смартфоні або кольоровим тачскрином діагоналлю 10 дюймів із можливістю показувати погоду або рекламні відеоролики у режимі очікування наразі вже мало кого здивуєш. Але от така штука, як безконтактна кнопка виклику на одноабонентській панелі виклику стала дійсно цікавим рішенням, особливо в наш «веселий» карантинний час. От це може бути найелементарнішим, але чомусь інші виробники до сьогодні не реалізували таке. BAS-IP – так. Те ж саме стосується моніторів. Будь-який користувач, який колись за якихось обставин знімав монітор домофону з кронштейну, знає, що важко встановити його назад, попавши при цьому всіма вушками кріплення у пази на корпусі домофону, не придавивши при цьому підведені до задньої частини монітору проводи. Але всі виробники домофонів вважають, що у цьому немає нічого страшного, але один раз можна і зайнятися подібною роботою – адже ж не щодня вам потрібно туди лазити. А інженери-проектувальники BAS-IP не побоялися відійти від канону і зробили найзручніший магнітний кронштейн-рамку, до якого можна прикріпити монітор одним рухом. При цьому від надійно фіксується, і для того щоб зняти його – необхідно докласти значних зусиль. А ще у моніторах BAS-IP наявна така дуже корисна, але з якихось причин незаслужено забута більшістю виробників домофонії функція, як квадратор. Так, можна легко переключитися між камерами, продивляючись їх по черзі, якщо є така необхідність. І саме так реалізований перегляд камер у більшості моделей IP домофонів. Але от інколи необхідно, щоб на екрані постійно було присутнє зображення із декількох камер. Наприклад – це може бути зручним для співробітника рецепції великої компанії для того, щоб заздалегідь зреагувати на прихід VIP-клієнтів. І BAS-IP надає таку можливість. І таких технологічних дрібниць, у яких компанія BAS-IP не побоялась зруйнувати і відійти від стереотипів – безліч. І хоч кожне із них окремо здається незначним – в цілому всі ці дрібниці дуже позитивно впливають на сприйняття обладнання BAS-IP як цілісної, зручної і орієнтованої на потреби користувача домофонної системи.


Інтеграція з системами комплексної безпеки


Можливість інтеграції з іншими системами є однією із сильних сторін IP домофонії від BAS-IP. Інтеграцією панелі виклику зі сторонніми СКУД із застосуванням інтерфейсу Wiegand зараз, мабуть, нікого не здивувати. Робота із сторонніми SIP серверами на кшталт Asteriks і інтеграція за їх допомогою з IP телефонією теж не є чимось новим і використовується практично у всіх сучасних домофонних системах. Проте обладнання BAS-IP все ж таки має одну особливість, яка є ексклюзивною і такою, що не була реалізована конкурентами. Річ у тім, що серед усього асортименту багатоабонентських визивних панелей BAS-IP, окрім «чистих» IP пристроїв також існують так звані гібридні визивні панелі, що дають змогу виконувати виклики не лише на IP домофони, але й на класичні аналогові домофони, підключені через координатно-матричну аналогову систему! Фактично гібридна визивна панель BAS-IP підтримує одночасно роботу з трьома системами: безпосередньо з цифровою IP системою BAS-IP, з системами VoIP телефонії, що працюють за SIP і координатною системою, наприклад, Vizit (використовується пряме управління блоками комутації) або Cyfral (за умови заміни блоків комутації (Цифрал КМГ-100 та КМП-100 на блоки Vizit БК-100). Тобто обладнання BAS-IP є практично ідеальним, та й, мабуть, загалом єдиним реальним варіантом, якщо ви хочете отримати сучасну систему домофонії з таким, наприклад, функціоналом, як переадресація викликів на мобільний телефон, але при цьому не хочете перебирати і міняти усю кабельну інфраструктуру і міняти обладнання у кінцевих користувачів. Більш того, до гібридних панелей BAS-IP можна інтегрувати і додаткову аналогову камеру будь-якого стандарту, і тоді, для мешканців будинку взагалі нічого не поміняється: хто захоче, той зможе використати свої аудіослухавки або аналогові відеодомофони, а от новий функціонал після заміни визивної панелі на визивну панель BAS-IP стане доступним для всіх, навіть для старих аналогових домофонів. Круто, чи не так?

 

Можливість вибору додатку для налаштувань відеодомофону BAS-IP


Важливою особливістю обладнання BAS-IP є наявність декількох додатків для мобільних пристроїв, що дозволяють користувачу різними способами взаємодіяти з системою. Наприклад, додаток BAS-IP Intercom – це додаток, за допомогою якого можна отримувати відеовиклики з панелей і моніторів BAS-IP на мобільний пристрій. Воно практично не відрізняється від аналогічних додатків для інших домофонних систем і має стандартний функціонал. Проте цікавим є інше – це не просто додаток, прив’язаний до певного пристрою у системі і приймаючий від нього виклик, що надходить. Це повноцінний SIP-клієнт, що займає у системі абсолютно рівнозначну позицію з моніторами. Тобто він надає можливість приймати виклики і переадресовані виклики, що були здійсненні за протоколом SIP від визивних панелей, внутрішніх моніторів, IP телефонів і сторонніх VoIP клієнтів, що підключені до Вашої системи домофонії. Більш того, ви зможете здійснювати дзвінки на інші пристрої. SIP телефон у кишені, по суті. Дуже цікава реалізація. Інший же додаток, BAS-IP UKEY – це безкоштовний додаток для iOS та Android, за допомогою якого можна здійснювати доступ до приміщення чи на територію об’єкта через точки проходу із встановленими визивними панелями BAS-IP або окремими зчитувачами BAS-IP. Цей додаток перетворює Ваш мобільний телефон у поєднання ідентифікаційної карти користувача і брелка управління системою. Натиснувши кнопку в додатку – ви можете відкрити двері або шлагбаум, який контролює визивна панель BAS-IP. Або ж просто активуйте (увімкніть) екран смартфону, навіть без необхідності його розблокування, і додаток передасть мобільний ідентифікатор до найближчого пристрою, який вас ідентифікує і відкриє вам прохід. Мобільний ідентифікатор UKEY, що знаходиться у додатку, є унікальним і захищеним від копіювання і клонування, також є захист від можливості розшифровки і аналізу для подального неправомірного застосування під час перехоплення ззовні будь-якими радіотехнічними засобами. Максимум зручності і безпеки. Дуже важливо зазначити і універсальний підхід користувача – вже доступно проходить процес практичної експлуатації додаток для смартфонів – LINK, що поєднує у собі додаток BAS-IP Intercom, і BAS-IP UKEY, і навіть систему управління усією домофонною системою одного або декількох житлових комплексів, яка раніше була доступною лише у веб-інтерфейсі. Здійснилась мрія адміністраторів і користувачів домофонних систем – переадресація виклику, відкриття дверей, видача гостьових перепусток, дистанційне завантаження і видалення ідентифікаторів тощо, тепер доступне у єдиному додатку.


Великий асортимент


Неможливо не зазначити ще одну перевагу домофонії від BAS-IP, що властива виключно великим і середнім виробникам. І цією перевагою є широка номенклатура продукції, що випускається. І мова насправді не лише про одноабонентські і багатоабонентські визивні панелі і монітори, різноманіття яких дозволяє вибрати рішення під будь-які запити, технічні вимоги і бюджет. І навіть не про монтажні коробки і кронштейни під них, які існують під будь-яку модель обладнання у різних кольорах і під різні варіанти монтажу. У перелік обладнання BAS-IP, що виготовляється, входить практично все, що може знадобитися для побудови системи, враховуючи мережеве обладнання, зчитувачі карток, кнопки виходу і велику кількість інших пристроїв. Навіть брелоки Mifare, що використовуються як ідентифікатори користувачів, до того ж виконані у оригінальному і впізнаваному фірмовому стилі. А чи знаєте ви, у чому полягає перевага подібного підходу компанії? По-перше, купуючи все обладнання для системи IP домофонії у одного користувача – ви гарантовано не матимете проблем із сумісністю і налаштуванням. Це значно полегшує питання монтажу і позбавляє від клопіту, пов’язаного із пусконалагоджувальними роботами. А, по-друге, всі елементи системи, які можуть знаходитися на видному місці – попередньо виконані із збереженням єдиного стилю і, в результаті, вся система виглядає гармонійною і естетично завершеною. Як справжній лондонський аристократ у відпрасованому костюмі, краватці і з накрохмаленим куточком хустини, що видніється у кишені.

Насправді, розказувати про можливості домофонії від бренду BAS-IP можна безкінечно довго,  а ми давно хотіли познайомити вас із цим цікавим поєднанням класичного британського стилю і функціональності, заснованій на високих технологіях. Можливо, у наступних оглядах ми більш детально розкажемо вам про конкретні моделі обладнання BAS-IP та їхні технічні характеристики. Але, сподіваємося що навіть таких поверхневий огляд зацікавив і викликав бажання уважно розглянути продукцію даного бренду. Так, можливо декому може здатися, що дизайн визивних панелей і моніторів домофонів BAS-IP занадто простий і такий, що трохи відстав від сучасних тенденцій. Проте це не так. Це не відставання. Це втілення у металі класичної консервативної Англії із натяком на вишуканість і аристократичність. Саме так: монокль, циліндр, відпрасовані стрілки на штанях, погляд звисока тощо. Цей стиль призначений для солідних, поважаючих і впевнених у собі людей. І якщо ви саме такий і цінуєте технологічність, зручність і комфорт – обладнання BAS-IP вам точно сподобається.


Хочете знати актуальні новини зі світу технологій для безпеки? ПІДПИСУЙТЕСЬ на наші TELEGRAM та YOUTUBE КАНАЛИ!

Увага! Використання матеріалів можливе лише при наявності посилання на наш блог.



Написати відгук
Поки немає відгуків. Ви перші.

Товар доданий в кошик
Перейти до оформлення